Arvonlisäveron vähentäminen

Arvonlisäverovelvollinen yrittäjä voi vähentää valtiolle tilitettävästä verosta toiselta verovelvolliselta ostamansa tavaran tai palvelun hintaan sisältyvän arvonlisäveron, jos tavara tai palvelu on hankittu vaihto- tai käyttöomaisuudeksi tai muuten verollisessa liiketoiminnassa käytettäväksi. Vähennysoikeus edellyttää, että ostosta on olemassa lasku, josta käy selville siihen sisältynyt vero. Veroa ei voi vähentää tavaroista ja palveluista, jotka on ostettu yrityksen omistajien tai henkilökunnan yksityiskäyttöön tai jotka kuuluvat vähennysoikeuden rajoitusten piiriin.

Käytännön tilanteita, joista arvonlisäveroa ei voida vähentää

Ajoneuvot
Henkilöautoista, maastoautoista, kaksikäyttöautoista (pakettiauto, jossa lisäpenkit), moottoripyöristä, matkailuautoista, matkailuvaunuista ja huviveneistä sekä niihin liittyvistä varaosista tai huolloista ei saa tehdä alv-vähennystä, mikäli ajoneuvot eivät ole kokonaan liiketoiminnan käytössä. Rajoitus on poistettu autonvuokraukselta, autonmyynniltä, ammattiliikenteeltä ja ajo-opetukselta. Henkilö- tai kaksoiskäyttöautokin voi olla täysin liiketoiminnan käytössä, jolloin vähennys voidaan tehdään. Vähäinenkin yksityiskäyttö poistaa koko vähennysoikeuden. Poikkeuksen tekevät pysäköintimaksut, jotka voidaan vähentää.

Edustuskulut
Eivät ole vähennyskelpoisia arvonlisäverotuksessa.

Mainoslahjat
Mainoslahjan (arvo alle 35 euroa) veron saa vähentää, edustuslahjan ei. Yli 35 euron arvoiset lahjat tulkitaan edustuslahjoiksi.

Neuvottelukulut
Ovat vähennyskelpoisia menoja.

Henkilökunnan virkistys, liikunta, pikkujoulut yms.
Henkilökunnan, yhtiön hallintoelinten jäsenten tai omistajien yksityiseen kulutukseen kohdistuvat menot eivät ole vähennyskelpoisia arvonlisäverotuksessa. Näitä ovat esim. lounasetu, ruokailut matkalla, liikuntapaikkamaksut jne.

Työpaikalla työaikana tapahtuva kulutus, vaikka se ei välittömästi liity työn tekemiseen, on yleensä vähennyskelpoista. Henkilökunnan sosiaalitiloihin tehdyt tai työntekijöiden päiväkahvi- ja muut vastaavat hankinnat ovat yritykselle vähennyskelpoisia sosiaalikuluja. Henkilökuntajuhlaa varten tehdyt hankinnat ovat vähennyskelpoisia, jos juhla järjestetään:

  • työnantajan määräämänä aikana,
  • työnantaja määräämässä paikassa ja se koskee
  • koko henkilökuntaa tai suuremmassa yrityksessä esimerkiksi koko yksikköä/osastoa.

Edellä mainituilla ehdoilla yritys voi vähentää esimerkiksi henkilökunnan pikkujoulujen ja kesäjuhlien kustannusten sisältämän arvonlisäveron verolliseen liiketoimintaan kohdistuvin osin. Tilaisuudet voidaan järjestää myös osastokohtaisesti. Varsinaista asiaohjelmaa ei edellytetä eikä tilaisuuden nimi tai ajankohta ole ratkaiseva. Mikäli henkilökuntajuhlassa ovat mukana olleet myös puolisot, näiden osuus kustannuksista ei ole vähennyskelpoinen. Käytännössä pieni pelkästään omistajista muodostuva ryhmän kuluista ei kannata vähennystä tehdä, vaan kirjataan ne edustuskuluiksi ja siten vähennyskelvottomiksi.

Puhelinetu
Jos kysymyksessä on vain työasioiden hoito, voidaan vähentää. Luontaisetupuhelimesta vähennetään muu kuin yksityiskäytön osuus.

Liikuntaetu
Yrityksen maksamista uimahalli-, kuntosali- tms. lipuista ei saa vähentää arvonlisäveroa.