Rahoitettavalla hankkeella tulee olla merkittävä vaikutus yrityksen kasvuun tai kansainvälistymiseen, innovaatiotoimintaan, osaamisen vahvistamiseen tai digitalisaation edistämiseen, tuottavuuteen, toiminnan hiilineutraaliuden edistämiseen tai energia- tai materiaalitehokkuuteen, taikka ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Kehittämishankkeen tulee olla merkittävä myös suhteessa yrityksen toiminnan volyymiin. Hankkeen vaikutuksesta yritykseen syntyvät uudet työpaikat ovat merkittävässä roolissa arvioitaessa tuen myöntämisedellytyksiä.
Kehittämistoimenpiteisiin tukea enintään 50 % hyväksytyistä kustannuksista ja pienin myönnettävä yrityksen kehittämisavustus investoinneissa ja kehittämistoimenpiteissä on pääsääntöisesti 10 000 €. Kehittämistoimenpiteellä tarkoitetaan yrityksen liiketoimintaosaamisen, kansainvälistymisen, tuotteiden, palvelujen ja tuotantomenetelmien kehittämistä sekä muuta niihin rinnastettavaa yritystoiminnan merkittävää kehittämistä. Rahoitusta voidaan myöntää ulkopuolisiin asiantuntijakustannuksiin, kehittämistyöstä aiheutuviin palkkakustannuksiin, ulkomaille suuntautuvien matkojen kustannuksiin ja kehittämistyöhön olennaisesti liittyviin raaka-ainemenoihin. Kansainvälistymisvalmiuksien kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa rahoitusta voidaan lisäksi myöntää kansainvälistymistä edistäville messuille osallistumisesta aiheutuviin kustannuksiin. Avustushakemuksessa tulee kuvata hankkeen sisältö tiiviisti ja informatiivisesti esimerkiksi työpaketeiksi jaoteltuna. Hankkeen eri osioiden toimenpiteet, yksilöidyt tavoitteet, tehtäväkokonaisuudet, kustannukset, tulokset, tarvittavat resurssit ja aikataulutus kuvataan työpaketeittain.
Investoinnilla tarkoitetaan aineellista ja aineetonta investointia. Aineellisia investointeja ovat rakennus-, kone- ja laiteinvestoinnit. Aineettomalla investoinnilla tarkoitetaan teknologian siirtoon liittyvien patenttioikeuksien, käyttölupien, tietotaidon, ohjelmistojen ja patentoimattoman teknisen tietämyksen hankintaa. Myönnettäessä tukea investointeihin, tukiprosenttiin voi vaikuttaa alentavasti investoinnin tavanomaisuus, yrityksen aiemmin saamat julkiset tuet tai alueella sijaitsevat vastaavat palvelut tai tuotantolaitokset sekä käytettävissä olevan määrärahan niukkuus. Avustuksen myöntämiseen vaikuttaa hankkeen uutuusarvo, esimerkiksi automatisaation tai robotiikan lisääntyminen. Tuettavien investointien tulee olla avustuksen hakijan omassa käytössä, ja niiden tulee sijaita sen ELY-keskuksen alueella, jonka määrärahoista tukea myönnetään. Avustuksen saajan on rahoitettava investoinnin hankintamenosta vähintään 25 % sellaisella rahoituksella, johon ei liity julkista tukea.
Tuen enimmäistukitasot (I tukialue):
Yrityksen kehittämisavustusta voidaan myöntää myös kertakorvauksena kasvuun tähtäävälle pk-yritykselle, kun yritys selvittää uuden kasvuliiketoiminnan käynnistämisen mahdollisuutta. Kertakorvausmallilla haetaan uutta osaamista ja näkökulmaa yritykseen, joko ostopalveluiden tai uuden rekrytoitavan osaajan avulla. Hankkeiden on tarkoitus olla nopeasti toteutettavia ja tiiviitä.
Kertakorvaushankkeelle asetetaan hakuvaiheessa yksi tai useampi konkreettinen ja mitattava tavoite tai tuotos. Hankesuunnitelmasta tulee käydä ilmi tavoitellut tuotokset, tehtävä työ, kustannusarvio sekä toteutuksen aikataulu. Suunnitelma tulee laatia siten, että yritys pystyy projektin päätyttyä raportoimaan tuotokset suunnitelmaan verraten. Mahdollisia kertakorvaushankkeen toimenpiteitä voivat olla uuden tuotteen tai palvelun toteutettavuuden selvitys, uuden potentiaalisen kansainvälisen markkina-alueen selvitys tai pilotointi (enintään 20 000 euroa/tuotos), tai suoraan komissiosta haettavan merkittävän EU-rahoitushakemuksen valmistelu (enintään 10 000 euroa/hakemus). Hanke voidaan jakaa osatoteutuksiin, jolloin jokaisella tuotoksella tulee olla oma kustannusarvio. Palkkakustannuksiin voidaan huomioida enimmillään kuuden kuukauden työpanos. Kokonaiskustannukset voivat olla enintään 60 000 euroa, tukitaso on 60 %. Hankkeiden pituus voi enimmillään olla kuusi kuukautta. Avustus maksetaan hankesuunnitelman mukaisten ja todennettavissa olevien tuotosten perusteella, eikä avustuksen saajan tarvitse todentaa projektin toteutuneita kustannuksia. Kertakorvaushankkeeseen ei voi hakea sisällöllistä muutosta. Jos jokin osio jää toteutumatta, avustus maksetaan vain toteutuneiden osatuotosten perusteella. Avustus myönnetään aina de minimis –ehtoisena.
Lue lisää ELY-keskuksen rahoituslinjauksista: www.ely-keskus.fi/rahoituslinjaukset
Matkailukeskusten ja -alueiden yritysten investointihankkeisiin rahoitusta voidaan myöntää, mikäli hankkeen avulla monipuolistetaan alueen palvelutarjontaa ja hankkeen avulla voidaan saada alueelle ensisijaisesti uutta kansainvälistä kysyntää. Avustusta myönnettäessä majoitustilojen rakentamiseen edellytetään, että yrityksellä on myös muuta matkailupalvelutarjontaa ja yritys työllistää henkilökuntaa matkailupalvelujen tuotannossa tukialueella. Avustuksen saajan on rahoitettava investoinnin hankintamenosta vähintään 25 % sellaisella rahoituksella, johon ei liity julkista tukea.
Avustusta ei voida myöntää seuraaville toimialoille:
Avustusta ei voida myöntää:
Yrityksen kehittämisavustusta myönnetään ensisijaisesti pk-yritykselle, joka on:
Rahoituksen hakemiseksi on tehtävä kehittämishankesuunnitelma, jossa kuvataan hanke yksityiskohtaisesti. Huolellisesti tehty sähköinen hakemus toimii hankesuunnitelmana ja nopeuttaa käsittelyä oleellisesti. Ennen hakemuksen jättämistä kannattaa ottaa yhteyttä oman alueen ELY-keskuksen asiantuntijaan. Rahoitusta haetaan sähköisen hakujärjestelmän kautta ja hakemus tulee jättää ELY-keskukseen ennen hankkeen aloittamista.
Lisäksi tarvitaan liiketoimintasuunnitelma ja selvitys miten hanke rahoitetaan esim. lainatarjoukset/-päätokset. Lainatarjouksen hakemiseksi kannattaa tehdä Yritystulkin YT22 Toimivan yrityksen tulossuunnitelma tai YT6 Aloittavan yrityksen tulossuunnitelma.
Erityisesti ELY-keskus tukee pk-yritysten toteuttamia kehittämishankkeita. Pk-yrityksellä tarkoitetaan yritystä, joka täyttää komission antaman pienen tai keskisuuren yrityksen määritelmän.
Kuljetustuen tavoitteena on tasoittaa kaukana markkinoista toimivan yrityksen kuljetuskustannuksia suhteessa markkinoiden lähellä toimivaan yritykseen. Tuen saamisen ehtona, on että tuote on valmistettu tukialueella ja kuljetus lähtee ammattiliikenteenharjoittajan kyydissä valmistuspaikkakunnalta eli ei yrityksen omalla kuljetuskalustolla suoritetuista kuljetuksista.
Tuen saantiehdot ovat pääpiirteittäin seuraavat:
Hakeminen
Kuljetustukea haetaan ELY-keskuksesta kalenterivuosittain jälkikäteen kolmen kuukauden kuluessa kalenterivuoden päättymisestä.
Kuljetustukea ei myönnetä seuraavien tuotteiden kuljetuksesta:
Kuljetustukea ei myöskään voida myöntää seuraaville toimialoille:
Lisätietoa Kuljetustuesta: www.ely-keskus.fi/kuljetustuki...
Lapin ELY-keskus
Puhelinvaihde 0295 037 000
www.ely-keskus.fi/ely-lappi
Pk-yrityksen rahoitusneuvonta - soita ja kysy neuvoa asiantuntijalta
Puh. 0295 024 800 (pvm/mpm) ma-pe klo 9.00 - 15.00
pkrahoitusneuvonta@ely-keskus.fi
Copyright JDC Kehitys Oy - All Rights Reserved - Lisätietoa evästeistä
Emme vastaa virheellisten tietojen aiheuttamista vahingoista. Lisätietoa.