Yhtiön arvonmääritystä tarvitaan yrityskaupassa, sukupolvenvaihdoksessa ja rahoitusneuvotteluissa. Seuraavalla laskurilla voit määrittää arvon verottajan käyttämällä substanssiarvolla ja käyttökatteeseen perustuvalla laskentamallilla.
Verottaja käyttää laskentamallia sukupolvenvaihdoksen ja perinnönjaon yhteydessä. Verottaja laskee yrityksen arvon substanssiarvolla ja tuottoarvolla. Mikäli tuottoarvo on suurempi kuin substanssiarvo, on yrityksen käypä arvo substanssi- ja tuottoarvon keskiarvo.
Laskennasta rippumatta minimiarvona pidetään substanssiarvon perusteella laskettua arvoa. Substanssiarvo määräytyy viimeisen tilinpäätöksen mukaan. Yrityksen tuottoarvo määräytyy kolmen viimeisen tilikauden Voitto/tappio-lukujen keskiarvona. Tämä keskiarvo-luku on Verottaja hyväksymä 15 %:n laskennallinen tuotto eli tuottoarvon mukaan yrityksen arvo on keskiarvoluku / 0,15.
Käyttökate kertoo kuinka paljon liikevaihdosta jää katetta toimintakulujen vähentämisen jälkeen. Käyttökatteella maksetaan poistot, lainojen lyhennykset, korot, verot ja omistajalle jäävä voitto. Nyrkkisääntönä on, että ostajan pitää pystyä maksamaan kauppahinta (tai ainakin siihen otetut velat) 2–5 vuoden tuotoilla. Käyttökate-menetelmä soveltuu parhaiten vakiintuneessa vaiheessa olevien pienten yritysten laskennallisen tuottoarvon hahmottamiseen. Ostajana on tällöin yksityishenkilön tai -henkilöiden perustama yritys. Laskurissa ei oteta kantaa yrityksen tase-erien mahdolliseen vaikutukseen kauppahintaan.
Laskennallinen yrityksen arvo on 2 - 3 kertaa käyttökate
Yritys omistaa koneita, laitteita ja toimitiloja. Toimialoina esim. teollisuus, matkailu.
Laskennallinen yrityksen arvo on 4 - 6 kertaa käyttökate
Yrityksellä on vähän koneita, laitteita ja toimitiloja tai nämä ovat vuokrattuja. Toimialoina esim. asiantuntija-/ohjelmistoyritykset, tukkukaupat.
Käyttökatetta voidaan oikaista vertailukelpoisuuden parantamiseksi lisäämällä käyttökatteeseen vuokrat.
Jos tuottoarvo on substanssiarvoa merkittävästi suurempi, antaa laskelma todennäköisesti liian alhaisen hinnan. Tällöin hintaa korottavana tekijänä otetaan huomioon liike- eli goodwill-arvo.
Goodwill-arvoa muodostavat:
Copyright JDC Kehitys Oy - All Rights Reserved - Lisätietoa evästeistä
Emme vastaa virheellisten tietojen aiheuttamista vahingoista. Lisätietoa.