Mikäli vakuuksista on pulaa tai niitä säästetään myöhempiä investointeja varten kannattaa hyödyntää leasing- ja osamaksurahoitusta. Osamaksulla ja leasingilla voidaan hankkia autoja, koneita, laitteita, kalustoa yms.

Osamaksu

Osamaksu on nimensä mukaisesti uuden tai käytetyn laitteen tai koneen ostamista, joka maksetaan yleensä 24-60 kuukauden osissa. Osamaksusopimuksissa tarvitaan omaa rahaa noin 20 - 30 %, joka voi konekaupassa olla myös käytetty kone. Kirjanpidossa vähennyskelpoisia kuluja ovat korot ja poistot sekä arvonlisävero, joka vähennetään kerralla. Pienemmissä osamaksusopimuksissa nostavat luoton hintaa erilaiset käsittely- ja tilimaksut.

Leasing rahoitusmuotona

Leasing on rahoitusmuotoina kallein vaihtoehto. Hyvinä puolina on ettei vakuuksia tarvita ja tiedätään tarkalleen paljonko koneen tai laitteen kulut ovat. Sopimuksiin voidaan liittää erilaisia huolto, vakuutus yms. palveluja. Kirjanpidollisesti leasing vaikuttaa parantavasti vakavaraisuuteen ja oman pääomantuottoprosenttiin omistamisen sijaan.
Leasingrahoittaja määrittelee vuokran suuruuden siten, että vuokralaisen maksama vuokra tulee lopulta kattamaan leasingkohteen ostohinnan kokonaisuudessaan tai ainakin pääosin. Toisin sanoen vuokra toimii rahoituksena leasingkohteen hankintaa varten. Leasingrahoittaja ei ota vastuuta laitteen laadusta, toimivuudesta eikä soveltuvuudesta vuokraajan käyttöön.

Leasingsopimuksen purkamisen ehtoihin on syytä tutustustua huolella
sillä rahoittaja haluaa tuoton sijoitukselle joka tapauksessa, joten sopimuksen purkaminen tulee kalliiksi. Sopimuksessa määritellään koneen jäännösarvo eli arvo hetkellä jolloin vuokrasopimus päättyy. Mikäli koneesta saa enemmän, hyvitetään erotus vuokralaiselle vastaavasti alhaisemmasta hinnasta joutuu vuokralainen maksamaan. Sopimuksissa vastuu myynnistä voi jäädä asiakkaalle ja näin käytännössä pakotetaan vuokraaja ostamaan kohde sopimuksen päätyttyä, jos konetta ei saada heti myytyä. Rahoitusyhtiö voi myös tehdä sopimuksen laitetoimittajan kanssa, joka lunastaa laitteen sopimuskauden päätyttyä.

Tarkista Leasingin purkamisen ehdot

Käyttö- ja rahoitusleasingin ero

Leasing -sopimuksia on erilaisia ja ne voidaan jakaa kahteen ryhmään: käyttö- ja rahoitusleasingiin. Käyttöleasingissa kone vuokrataan suoraan laitteen myyjältä kun taas rahoitusleasingissa leasingrahoitusyhtiö ostaa koneen itselleen ja vuokraa sen. Käyttöleasing muistuttaa tavallista vuokraamista. Siinä leasingin antajalla on tavallisesti leasingkohde valmiina omistuksessaan ja hän luovuttaa käyttöoikeuden kohteeseen leasingvuokralaiselle. Sopimuksen kesto on yleensä lyhyempi kuin rahoitusleasingissa. Rahoitusleasing tarkoittaa käyttöleasingia pidempikestoisempia vuokrasopimuksia, joille tunnusomaista on se, että vuokranantajalla ei ole leasingin kohdetta valmiina, vaan se hankitaan vuokralaisen tilauksesta juuri tätä leasingsuhdetta varten.

Huomioitavaa sopimuksissa

  • jälleenmyyntiarvo sopimuskauden lopussa
  • sopimuksen purkamisehdot
  • kenen vastuulle jää laitteen myynti sopimuskauden lopussa, vuokraajalle vai rahoittajalle

Osamaksu vai leasing?

Jos haluat ostaa hankittava koneen tai laitteen omistukseesi valitse osamaksu, jos haluat vuokrata koneen tai laitteen valitse leasing. Molemmissa rahoitusmuodoissa ostettava laite toimii vakuutena, etkä tarvitse lisävakuuksia. Molemmissa tavoissa vaaditaan alussa omarahoitusosuutta, osamaksussa käsiraha ja leasingissa on ensimmäinen vuokraerä on normaalia suurempi. Rahoitettava kone tai laite on osamaksun rahoituskauden jälkeen oma, kun taas leasingsopimuksissa palautuu laite rahoittajalle tai vuokralainen voi joutua lunastamaan leasingkohteen sopimuksen päätyttyä kokonaan itselleen ennalta sovittuun hintaan, jos ei ostajaa löydy heti.

Rahoitusmuoto Osamaksu Leasing
Rahoituskohde Kone-, laite- ja kalustohankinnat Kone-, laite- ja kalustohankinnat
Lainan pääoma Ei rajaa Ei rajaa
Lyhennysvapaita vuosia Ei ole Ei ole
Korko Euribor + asiakaskohtainen marginaali Euribor + asiakaskohtainen marginaali
Maksuaika 24 - 60 kk Yleensä 24 - 60 kuukautta
Omarahoitusosuus 20 - 30 % hankintahinnasta tai vaihtokone 0 - 30 % (1. maksuerä usein suurempi)
Maksuerät 1 tai 3 kk 1 tai 3 kk
ELY-keskuksien avustus Saadaan Saadaan enintään 3 vuodelle, mutta maksuerien mukaan pääomalle
Rajoitukset Ostettava liikkeestä, uusi tai kaytetty. Ostokohde vakuutettava. Ostettava liikkeestä, uusi tai kaytetty. Ostokohde vakuutettava.
Joustavuus Ei joustava Erittäin joustava
Omistusoikeus Sopimuksen jälkeen omistusoikeus siirtyy ostajalle. Kalusto tai laite palautuu rahoitusyhtiölle sopimuksen jälkeen tai kohteen voi ostaa itselleen.
Verotus Voidaan tehdä poistot. Osamaksu on laina, joka kirjapidollisesti heikentää omavaraisuutta. Leasing näkyy vuokrana ja kirjanpidollisesti parantaa vakavaraisuutta.