Rahoitusyhtiöiden leasing- ja osamaksurahoitusta kannattaa hyödyntää etenkin yritystoiminnan alkuvaiheessa koneita ja laitteita hankittaessa, sillä rahoitus järjestyy yleensä ilman vakuutta ostettavan tuotteen toimiessa vakuutena. Koko summaa ei välttämättä saada rahoitettua, vaan omaa rahoitusta on löydyttävä esim. 20 %.

Osamaksun ja leasingin ero
Osamaksussa tarvitset omarahoitusta ja tuote jää ostajalle kauppahinnan tullessa kokonaisuudessaa maksetuksi. Leasingin on pitkäaikaista vuokraamista, jolloin et tarvitse välttämättä käsirahaa ja tuote palautuu sopimuksen jälkeen rahoitusyhtiölle. Rahoitusleasingissä tuotteen hankkii rahoitusyhtiö ja vuokraa sen edelleen vuokralaiselle. Sopimuskauden päättyessä vuokralaisen on lunastettava kohde sovitulla hinnalla. Leasingomaisuutta ei kirjata käyttöomaisuuteen eikä siitä voi tehdä poistoja. Tarkemmat eroavaisuudet näet seuraavasta taulukosta.

Rahoitusmuoto Osamaksu Leasing
Rahoituskohde Kone-, laite- ja kalustohankinnat Kone-, laite- ja kalustohankinnat
Lainan pääoma Ei rajaa Ei rajaa
Lyhennysvapaita vuosia Ei ole Ei ole
Korko Euribor + asiakaskohtainen marginaali Euribor + asiakaskohtainen marginaali
Maksuaika 24 - 60 kk Yleensä 24 - 60 kuukautta
Omarahoitusosuus 20 - 30 % hankintahinnasta tai vaihtokone 0 - 30 %
Maksuerät 1 tai 3 kk 1 tai 3 kk
ELY-keskuksien avustus Saadaan Saadaan enintään 3 vuodelle, mutta maksuerien mukaan pääomalle
Rajoitukset Ostettava liikkeestä, uusi tai kaytetty. Ostokohde vakuutettava. Ostettava liikkeestä, uusi tai kaytetty. Ostokohde vakuutettava.
Joustavuus Ei joustava Erittäin joustava
Omistusoikeus Sopimuksen jälkeen omistusoikeus siirtyy ostajalle. Kalusto tai laite palautuu rahoitusyhtiölle sopimuksen jälkeen tai kohteen voi ostaa itselleen (rahoitusleasingissä ostettava).